Založ si blog

Blog č. 66- Samuel Andrejčík

Blog o Samuelovi Andrejčíkovi

                V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme osobnosti Samuela Andrejčíka. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Nočná pyramída. Táto relácia bola odvysielaná 25. decembra 2021 s moderátorom Stanislavom Sčepánom a jej hosťom Samuelom Andrejčíkom, ktorý po narodení sotva hýbal hlavou. Osud mu nadelil zdravotné postihnutie, no nezobral mu chuť do života. Na paraolympijských hrách v Tokiu vybojoval dve zlaté medaily v športe zvanom boccia. Hral ako hodinársky majster a matematický génius. V relácii hosť hovoril  o dlhej ceste za šťastím, o fascinujúcej vôli a o schopnosti rozdávať silu ostatným.

                Moderátor pozná veľmi veľa silných a húževnatých ľudí, ale tento čo v relácii predstavili patrí podľa moderátora k najhúževnatejším.

Otázka č. 1- Koľko sad boccistických loptičiek máš doma?

                Hosť by to odhadoval na 20-30 sad boccistických loptičiek. Pod vianočný stromček pribudne niekoľko, lebo po paraolympiáde v Tokiu sa menia pravidlá a pre paraolympionikov to znamená, že  musia vymeniť ich športovú sadu. S touto sadou lôpt sa musia paraolympionici oboznámiť a potom vybehnúť s nimi na kurty.

 Otázka č. 2- Veríš na anjelov?

                Hosť verí na anjelov, hosť verí ľudom, ktorí majú nejakého anjela v sebe a pozitívnym spôsobom ovplyvňujú životy iných ľudí. Moderátor hosťa pozná, že má anjelské srdce, ktoré sa prejavuje prácou motivátora. Hosť uznal, že pracuje ako motivátor a pracuje s ľuďmi, ktorým pomáha v rôznych oblastiach života, čí ide o športovú alebo sociálnu oblasť. Hosť sa snaží pomôcť klientom v oblasti kompenzačných pomôcok a socializácie, aby napredovali vo svojom živote, aby nezostávali doma. Snažia sa im rozšíriť obzory a ukázať možnosti. Moderátor dodal, že hosťovi život nadelil 4 kolieska, ale hosť doslova reálne, ale aj obrazne lieta po svete. Hosť je zamestnaný projekte Sme si rovní, ktorý zastrešuje Slovenský paraolympijský výbor. Práve tento projekt cieli na ľudí so zdravotným znevýhodnením. Snažia sa im ukázať možnosti, ktoré majú a pomáhajú im v napredovaní a v dosahovaní ich cieľov.

Otázka č. 3- Sú rovní ľudia so zdravotným znevýhodnením s ľuďmi bez zdravotného znevýhodnenia?

                Hosť si myslí, že každým dňom sme si rovnejší a rovnejší.

Otázka č. 4- Je ťažká tvoja diagnóza

                Je to diagnóza, ktorá má viacero klinických obrazov. Každý s touto diagnózou má iný hendikep a takisto ten hendikep ináč zvláda. Naozaj sa dá s mnohými hendikepmi žiť dobrý a kvalitný život. Je to o tom, aby človek chcel, je to o tom, aby videl človek aké má možnosti. S jeho diagnózou sa dá žiť krásny život, hoci diagnóza nie je jednoduchá. Moderátor pridal jedno japonské príslovie, ktoré hovorí, že keď človek spadne do blata, tak musí v sebe nájsť silu pozrieť sa ku hviezdam.

Otázka č. 5- Kedy si tú silu našiel a kedy si sa začal pozerať ku hviezdam?

                Hosť si myslí, že odmalíčka bol aktívne dieťa, venoval sa rôznym športom, bol s kamarátmi čí to bolo s kamarátmi zo základnej školy alebo s kamarátmi na rehabilitáciach. Naozaj odmalička bol vedený žiť aktívny život a je  hosť vďačný, že našiel svoje možnosti. Je rád, že môže reprezentovať krajinu na vrcholových podujatiach. Pre neho je toto pomyslenými hviezdami v živote.

Otázka č. 6- Čím sa pre teba stal šport? Mostom do života?

                Určite je šport mostom do života, aj keď sa športu venoval hosť odmalíčka. Šport bol pre hosťa  rehabilitačný nástroj, ale aj nástrojom rehabilitácie. Neskôr, keď sa hosť rozhodol podávať športové výkony na športových podujatiach, tak podľa hosťa je to úplná iná kvalita života.

Otázka č. 7- Je to pravda, že si skúšal stolný tenis, plávanie alebo jazdu na koni?

                Áno je to pravda, tieto šport hosť skúšal, dokonca sa im venoval nesúťažne. Hosťa bavilo sa hýbať, mal k pohybu odmalíčka blízko. Zároveň to bola rehabilitačná časť života hosťa. Má na túto časť života veľmi pekné spomienky. Dokonca sa aj teraz ku takej jazde na koni  alebo plávaniu rád vráti, k stolnému tenisu sa hosť venuje už menej.

Otázka č. 8- Kedy zvíťazila boccia? Okolo roku 2010?

                Bolo to práve v roku 2010 na športovom kempe v Remate pri Handlovej. Tento kemp organizuje Slovenský paraolympijský výbor. Cieľom kempu je ukázať hendpikepovanej mládeži všetky paraolympijské športy, predstaviť ich a hľadať talenty v týchto športoch. Vlastne najkrajšie na tomto kempe je, že dané športy sú predstavované paraolympi                oníkmi  alebo športovcami, ktorí sa danému športu venujú. Práve na tomto kempe hosť objavil bocciu a začala sa písať od tohto momentu jeho kariéra v boccy.

Otázka č. 9- Čím ťa uchvátila boccia?

                Je to nádherný šport a najkrajšie čo sa hosťovi páči na nej, že je variabilná. Veľmi rýchlo sa dá zvrátiť zápas a ako maličké chyby môžu rozhodnúť zápas. Pre nezainteresovaného človeka bude 5 minút pôsobiť nudne ako hádzanie loptičiek ku cieľovej lopte. Naozaj sa za tým športom skrýva veľa taktiky a to je na tom krásne. Moderátor dodal, že boccia je aj o emóciach. Moderátor bol tým svedkom, kedy basbarytón Samuela Andrejčíka sa rozhliehal po celej hale. K tomuto športu to patrí a ide to ruka v ruke. Samozrejme sa hosť poteší, keď vyhrá nejaký dôležitý zápas alebo uhrá nejaké dôležité skoré. Hosť emócie považuje za jeho osobný podpis v hale.

Otázka č. 10- Koľko húževnatosti si vyžaduje zisk 2 paraolympionijských medailí?

                Je to veľmi náročné a ak hosť dobre ráta, tak ide po tej ceste už 11. rok. Nebolo to určite možné bez tých ľudí, čo sú na tej ceste s ním najmä rodičia, jeho rodina a kamaráti, samozrejme aj reprezentační trenéri. Na tej úrovni v akej sa hosť venuje tomu je dôležité mať pri sebe tím ľudí.

Otázka č. 11- Kto ti najviac pomáha a pomáhal v živote?

                Sú to jeho rodičia, ktorí ho odmalička viedli ku športu. Hosťa sprevádzali na všetky operácie, cvičenia. Tieto operácie a rehabilitácie boli mnohokrát v záhraničí. Všetkým trénerom patrí obrovské poďakovanie. Nebyť týchto spomenutých ľudí, tak hosť nie je tam, kde je.

Otázka č. 12- Koľko operácii bolo v tvojom živote?

                Hosť ich prestal rátať.

Otázka č. 13- Boli potrebné, aby sa ti zvýšila pohyblivosť?

                Áno boli to operácie zamerané na zvýšenie pohyblivosti. V detstve, keď sa narodil, tak vedel pohyboval  iba hlavou a po tých operáciach sa mu zvýšila mobilita rúk alebo nôh. Prevažne išli o operácie nôh. Teraz môže žiť relatívne aktívny život a byť mobilný a z určitej časti aj samostatný. Lekárom, ktorí robia tieto zákroky patrí poklona, lebo robia zázraky na počkanie.

Otázka č. 14- Je to fyzicky namáhavé pre maminu?

                Sú zohratá dvojka ako s maminou tak aj s ocinom. Je veľakrát vec kompromisov. Hosť si myslí, že im to nejako ide, klape. Moderátor dodal, že hosťova mamina je taká šikovná, že robí videoanalytičku na vrcholových podujatiach. Je to podľa hosťa skvelé, lebo vďaka tomu majú zdokumentované všetky zápasy.

Otázka č. 15- Ako riešiš situáciu, keď je ponorka, flustrácia doma?

                Najčastejšie mu pomôže spomienka prečo začal.

Otázka č. 16- Je výpočtová technika tvoja vášeň?

                Hosť pri tejto otázke poďakoval  Technickej univerzite v Košiciach , ktorá ho podporuje v štúdiu, ale aj športe. Univerzita stojí za jeho úspechmi formou napríklad poskytnutia haly. Moderátor dodal, že hosť na paraolympiáde v Tokiu vtipkoval, že ak náhodou skôr vypadne, tak prestaví univerzite celý informáčny systém. Hosť má blízko k výpočtovej technike v rámci federácie.

Otázka č. 17- Kde vidíš v oblasti výpočtovej techniky tvoju budúcnosť, perspektivitu?

                Určite v najbližších rokoch je to na Technickej univerzite v Košiciach. Neskôr sa uvidí, kde ho jeho nohy, kolesá dovedú.

Otázka č. 18- Čo ťa okrem výpočtovej techniky a boccy ľaká?

                Určite ho ľaká spoznávanie nových krajín. Hosť sa teší na moment, kedy budeme môcť cestovať slobodne.

Otázka č. 19- Nemáš obavu, že pomoc nepríde?

                To nehrozí, lebo ľudia sú spolu s ním. Hosťovi sa veľakrát stalo, že si musel hľadať pomoc sám. Pokiaľ je cudzí človek rozumný, tak pochopí o čo ide. Veľakrát mu pomohli cudzí ľudia, ktorých nikdy v živote nevidel. Je to všetko o komunikácii a pochopení sa.

Otázka č. 20- Prežívame vianočné sviatky. Veríš ľudské dobro?

                Samozrejme hosť verí ľudské dobro. Hosť ho aj nachádza a moderátor dodal, že ho hosť aj dáva.

Otázka č.21- Žijeme v nešťastnej pandemickej dobe. Ty si sám prekonal Covid, dokonca si bol v nemocnici. Nebál si sa vtedy?

                Samozrejme sa bál. Čo sa týka Covidu túto situáciu hosť vôbec nepodceňuje. Práve preto, že hosť  má možnosť cestovať do zahraníčia, tak vidí ako kolegom sa zmeniť život. Hosť našťastie prekonal Covid relatívne dobre, hoci mal nejaké zdravotné komplikácie a je rád, že to zostalo len pri zdravotných vyšetreniach v nemocnici a je rád, že v nemocnici  nestrávil nejakú veľmi dlhú dobu. Bohužiaľ ho to stálo dôležitý turnaj, ale v tomto prípade je zdravie prvoradé. Hosť verí, že čoskoro príde doba, kedy budeme môcť slobodne žiť, športovať, cestovať, stretávať sa.

Otázka č. 22- Je tam motivácia zlepšovať sa po takých úspechoch?

                Je tam stále motivácia zlepšovať sa.

Otázka č. 23- Vieš by si hypoteticky predstaviť situáciu, že by boccia nebola na svete?

                Bolo by to veľmi namáhavé. Teraz vzhľadom na to, že nemohol ísť hosť na Majstrovstvá Európy boccy, tak sledoval každý zápas online. Hosť sa snažil spravovať športovú stránku, kde sa snažil informovať o výsledkoch našich reprezentantov. Bolo úprimne náročné sa turnaja nezúčastniť a vidieť všetkých tých kamarátov. Keby hypoteticky nastal moment, že by boccia nebola, tak by hosť šport nezanevrel. Minimálne nejaký pohyb by tam určite bol. Vzhľadom k dobe, niektoré tréningové situácie sa skladajú aj doma.

Otázka č. 24- Ako sa ti darí loptičku dobre uchopiť a ešte aj presne odhodiť?

                Určite sú to roky tréningu. Čo sa úchopy s tým hosť až taký problém nemá. Skôr je to o cibrení toho hodu, aby lopta zastala v tom mieste, kde si hosť predstavuje, aby hráči neprestrelili cieľovú loptičku. Je to cibrení a opakovaní tréningových situácii asi ako pri každom športe.

Otázka č. 25- Keďže máme vianočný čas, tak keby si mal tú možnosť rozdávať vianočné darčeky, komu a čo by si nadelil?

                Určite by rozdával pokoj a radosť z rodiny. Hosť si myslí, že nejde až tak o nejaké fyzické dary. Najdôležitejšou súčasťou vianočných sviatkov je podľa hosťa fakt, že rodina sa stretne spoločne pri vianočnom stole. Moderátor želal hosťovi, aby vianočný čas, ale aj čas, ktorý príde po Novom roku, aby bol naplnený láskou, pohodou, šťastím, ale aj radosťou, že sa všetko darí. Pochopiteľne mu moderátor zaželal športové úspechy a veľa úspechov v štúdiu na Technickej univerzite v Košiciach. Hosť si myslí, že v súčasnosti je cieľov veľa a verí, že postupne budú prichádzať ďalšie ciele.   

Blog č. 84- Deti a vojna

09.05.2022

Deti a vojna V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme Deti a vojna. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná 30.apríla 2022 o 21.05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej hosťom vysokoškolským [...]

Blog č. 83- Strach a podoby strachu

19.04.2022

Blog o strachu a jeho podobách V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme strachu a jeho podôb. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná 16.apríla 2022 o 21.05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej stálym hosťom vysokoškolským pedagógom a psychológom Mironom Zelinom. [...]

Blog č. 82- Spracovanie informácii mysľou

06.04.2022

Blog o duševnom spracovaní myšlienok V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme duševného spracovania myšlienok. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná dňa 2.apríla 2022 o 21:05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej hosťom vysokoškolským pedagógom a psychológom Mironom Zelinom. [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 146125x
Priemerná čítanosť článkov: 1719x

Autor blogu

Kategórie