Založ si blog

Blog č. 37- Program Amoris

Blog o programe Amoris

                V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme programu Amoris. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Lúmen a relácia Vitaj, doma, rodina. Táto relácia bola odvysielaná 19. septembra 2021 s moderátorom Ondrejom Rosíkom a hosťom Romanom Sekom, ktorý je správcom projektu Rodinkovo.

                 V októbri sa môžeme zúčastniť programu pre mladých manželov  v kostoloch s názvom Amoris.  Program vznikol ako odpoveď na požiadavky mnohých manželov, ktorí sa v Rodinkove mnohokrát pýtali, či by to čo zažívajú v Rodinkove, nemohli zažívať vo farnostiach, dokonca vo viacerých farnostiach. Kvôli pandémii sa venovali v Rodinkove tejto myšlienke. Projekt Amoris sa v októbri uskutoční v 21 farnostiach na Slovensku. Každá z týchto farností je v inom okresnom meste.

Otázka č. 1- Musia splniť manželia nejaké kritérium, aby sa mohli zapojiť?

                Tento program je postavený na vikendovke manželov, ktorú usporiadavajú v Rodinkove usporiadávaju 7-8 rokov. Skúsenosť im ukazuje, že tam chodia manželia, ktorí im záleží na priebežnej práce na manželstve. Uvedomujú si, že  ak vzťah neposilňujeme, tak vzťah začne chladnúť. Tento program je určený pre manželov, ktorí preventívne chcú pracovať na vzťahu, ale mnohokrát prídu na vikendovku účastníci, ktorí si začínajú uvedomovať, že sa niečo v tom vzťahu deje. Manželom bliká nejaká červená kontrolka, že si prestávajú dôverovať. Keď už sú nejaké veľké krízy v manželstve, tak to nemusí byť práve najlepší bod programu. Tieto vikendovky nie sú určené pre snúbencov, lebo ony majú špeciálne víkendovky.

Otázka č. 2- Aké je tematické zloženie programu?

                Program Amoris je zložený z prednášky, ktorú povedia manželia. Tematicky je to zamerané na 3 oblasti. Po prvé je to  lepšie pochopenie manželského partnera. Po druhé je to obnovenie dôvery v manželstve a po tretie je to posilnenie intímneho života a komunikácie. Tieto 3 prednášky by mali odznieť. Prostredníctvom rôznych pracovných listov sa môžu o tej téme porozprávať. Manželia sa rozprávajú iba  o praktických veciach, ale nerozprávajú sa o tom čo sa deje v hĺbke ich srdca. Práve na taký dialóg budú mať na víkendovke vytvorený priestor. Budú tam k dispozícii manželské páry, s ktorými sa môžu porozprávať. V priebehu celého programu sa o detí manželov starajú animátori.

Otázka č. 3- Kedy sa vlastne budú konať víkendové podujatia v rámci projektu Amoris?

                Program Amoris sa uskutoční vo všetkých farnostiach v 3 termínoch a to 10., 17. a 24. októbra. 10. októbra sa program Amoris začne o 16. hodine.

Otázka č. 4- Ako sa dá zaregistrovať, prípadne kde manželia môžu získať informácie?

                Možnosť prihlásenia na tento projekt je cez stránku, ktorá špeciálne vznikla k tomuto podujatiu. Je webová stránka www.amoris.sk. Tam si záujemca o tento program vyberie mesto, v ktorom sa tento program bude diať. Potom sa otvorí prihláška na účasť na programe, ktorý je najbližšie k jeho bydlisku. Najneskôr sa treba prihlásiť do 5. októbra.

Otázka č. 5- Aký dar ste odovzdali v rámci Rodinkova?

                Publikácia vznikla s cieľom poďakovať sa Svätému Otcovi za apoštolskú exhortáciu, ktorú dal v roku 2016 v dispozícii celej cirkvi. Toto apoštolské povzbudenie je určené rodinám, manželom aj pastoračným pracovníkom a tým čo zažili rozpad manželstva. Veľmi to podnecuje k vzťahom v rodinách a vzťahom medzi rodičmi a deťmi. V Rodinkove, keď sa dozvedeli o možnej návšteve pápeža, tak vznikla túžba sa mu poďakovať za tú exhortáciu.  Tam vznikla publikácia, ktorá prezentuje 17 rôznych programov, ktoré na Slovensku bežia a to v 3 kategóriach. Prvá kategória sú programy, ktoré pripravujú do manželstva, druhá kategória sú programy, ktoré sú určené manželom prípadne rodičom na posilňovanie vzájomného vzťahu alebo na lepšie zvládanie rodičovských úloh. Potom sú tam programy manželom, ktorým sa rozpadlo manželstvo. Záverom publikácie je modlitba, ktorá je uvedená v slovenčine a v taliančine. Dali tam prisľub, že tú modlitbu chcú sa s ním pomodliť, keď bude na Slovensku. To bola stovka svedectiev manželov prečo sa zúčastnili tohto programu. Táto publikácia bola aj v rukách umelcov. Umelci urobili vyšívku pre túto publikáciu. Nakoniec je publikácia vložená do drevenej kazety. Dostala nakoniec aj krásne umelecké vyjadrenie. Tejto úlohy odovzdať tento dar sa ujala rodina pána premiéra Hegera. Túto publikácia odovzdal premiér pápežovi Františkovi v pondelok 13. septembra 2021. Na tú stránku Amoris.sk dali prezentáciu tejto publikácie. Na tej stránke sú vysvetlené jednotlivé obsahové časti publikácie a zároveň je popísané ako vznikali umelecké prvky. Zároveň je tam tá možnosť vyjadriť záujem o slovenskú verziu tejto publikácie. Je tam prehľad o programoch manželov, ktoré na Slovensku jestvujú. Koncom roka sa plánuje vydanie slovenskej verzie tejto publikácie.        

Blog č. 84- Deti a vojna

09.05.2022

Deti a vojna V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme Deti a vojna. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná 30.apríla 2022 o 21.05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej hosťom vysokoškolským [...]

Blog č. 83- Strach a podoby strachu

19.04.2022

Blog o strachu a jeho podobách V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme strachu a jeho podôb. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná 16.apríla 2022 o 21.05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej stálym hosťom vysokoškolským pedagógom a psychológom Mironom Zelinom. [...]

Blog č. 82- Spracovanie informácii mysľou

06.04.2022

Blog o duševnom spracovaní myšlienok V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme duševného spracovania myšlienok. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná dňa 2.apríla 2022 o 21:05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej hosťom vysokoškolským pedagógom a psychológom Mironom Zelinom. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 148571x
Priemerná čítanosť článkov: 1748x

Autor blogu

Kategórie