Založ si blog

Blog č. 35- Michaela Spodniaková

Blog o fotografovaní bábätiek a svadieb

                V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme fotografovaniu bábätiek a svadieb. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Lúmen a relácia Vitaj, rodina, doma. Táto relácia bola odvysielaná 19.septembra 2021 o 14:00 s moderátorom Ondrejom Rosíkom a jeho hostkou Michaelou Spodniakovou.

                Na Slovensku máme veľa programov, ktoré sa venujú pomoci rodinám v krízovej situácii a mladým dospelým, ktorí nevyrastajú v rodinách, ale v centrách. Práve preto do relácie sa rozhodli zaradiť až tri témy. V relácii sa rozprával moderátor s fotografkou, ktorá fotografuje nielen svadby, ale aj čerstvo narodené bábätka. V relácii bolo povedané, aké majú možnosti mladí dospelí, keď opustia centrá. V relácii bola pozvánka na program Amoris.

                Existujú okamihy, ktoré človek chce mať zachytené a ktoré si chce pripomínať.

Otázka č. 1- Je pravda, že Vaše prvé fotografické začiatky sa spájajú s fotením psov?

                Áno hostka potvrdzuje, že jej prvé fotografické začiatky sa spájajú s fotením psíkov. Hostka mala 3 čivavy, s ktorými chodila na rôzne výstavy. Z tých výstav chceli mať kvalitné fotografie, tak práve preto si kúpili kvalitnejší fotoaparát. S fotením ľudí hostka začala dosť náhodou, na fotenie ju oslovila švagriná a bratrancova žena, aby im pomohla nafotiť detičky.

Otázka č. 2- Mali ste v rodine niekoho kto tak fotí?

                Hostka nemala v rodine žiadneho fotografa, na internete si zisťovala informácie o tom ako upravovať fotky.

Otázka č. 3- Používate digitálny fotoaparát alebo ste sa stretli s vyvolávaním filmov?

                Pri práci používa digitálny fotoaparát, ale pri projektoch siahne po analógovom fotoaparáte.

Otázka č. 4- Kedy sa oplatí využiť analogóvy fotoaparát? Lebo sa môže zdať, že po digitálnej technike nič lepšie nebude.

                Digitálny výstup je lepší ako analógový, ale hostka je kreatívna duša a pre hostku je niekedy  krajší obraz, keď to je z analógového fotoaparátu, lebo to nie je až tak dokonalé.

Otázka č. 5- Čím vás oslovuje fotenie bábätiek?

                Hostka musí priznať, že skôr ako mala svoje vlastné dieťa fotila svadby a ženské portréty. Odkedy je hostka mamina, tak ju viac oslovuje fotenie detí. Určite najviac ju oslovuje fotenie bábätiek, lebo bábätka sú ešte čisté stvorenia a pri nich vidieť práve tú individualitu.

Otázka č. 6- Máte syna, jeho asi nikto neodfotil v prvých minutách života

                Pre hostku platí, že čo je Vaša práca to doma veľmi nerobíte. Fotka syna- bábätka  je zo 14. dňa po narodení. Veľa fotografii z toho obdobia jej syn nemá.

Otázka č. 7- Je náročné fotiť bábätka?

                Fotenie bábätiek je najkomplikovanejšie, ale zároveň najkrajšie. Párdňove bábätko sa cielene nebude usmievať a ani sa cielene hrať. Celé fotenie prebieha tak, že sa prihliada na potreby bábätka, aby sa mohlo napapať, prebaliť.

Otázka č. 8- Používate nejaké rekvizity ako dieťa zabavíte?

                Hostka dáva k bábätku šatky a pletené čiapky. Najradšej fotí bábätko samotné alebo v rukách rodičov. Je to pre hostku najkrajšia a najčistejšia fotka.

Otázka č. 9- Fotíte vo vlastnom ateliéri alebo aj v exteriéry prípadne u nich v domácnosti?

                Najlepšie sa jej pracuje vo vlastnom ateliéri, kde má všetky veci, ktoré potrebuje k svojej práci. Má tam špeciálny záblesk, ktorý je špeciálny pre novorodencov, aby mal novorodenec intenzitu svetla takú ako je denné svetlo. V určitých prípadoch, keď sa bábätko narodí predčasne alebo s nejakými zdravotnými problémami, tak je hostka ochotná prísť aj ku ním domov.

Otázka č. 10- Je veľký záujem fotiť bábätka? Moderátor o tom počul len nedávno.

                Hostka, keď začínala pred 10 rokmi, tak novorodenecká fotografia bola úplne v plienkach. Mamičky neboli na novoredenecku fotografiu pripravené aj z toho dôvodu, že sa to robí do 10. dňa po narodení bábätka. Celosvetovo záujem o tieto fotografie stúpa.

Otázka č. 11- Aký je postup a priebeh, keď fotíte, asi sa to nedá vybaviť za 2-3 minúty?

                Fotenie bábätiek trvá 2-3 hodiny. Rodičia keď prídu s bábätkom, tak hostka sa pýta kedy bábätko papalo a od toho sa odvíjajú ďalšie činnosti. Bábätko sa vyzlečie, prebalí prípadne napapá. Hostka si ho potom berie a skúša ho dať do nejakej šatôčky a uspať ho. Jeho rodičia sedia medzitým u nej na gauči a kochajú sa.

Otázka č. 12- Ako reagujú bábätka? Nie vždy sú radi v kontakte s cudzími osobami.

                Párdňove detičky to až tak nevnímajú. Keď hostka začínala fotiť, tak to bolo komplikovanejšie. Teraz má hostka utíšovacie techniky, metódy, ktoré fungujú. Práve naopak rodičia odchádzajú z ateliéru z utišovacími technikami, ktoré potom používajú na svoje bábätko.    

                Moderátor sa dočítal, že hostka je členkou asociácie novorodeneckých fotografov. Hostka dodala, že je členkou Medzinárodnej novorodeneckej asociácie fotografov so sídlom v USA. Je to organizácia, ktorá zastrešuje všetkých novorodeneckých fotografov z celého sveta a je ťažké sa do nej dostať.

Otázka č. 12- Ako ste sa do asociácie dostali? Čo ste všetko museli podstúpiť?

                Bol dlhodobejší proces. Táto organizácia posudzuje ateliér, vybavenie daného fotografa. Každý člen musí dokladať videá, fotky práve z toho fotenia, aby bolo jasné, že bezpečnosť pri práci je na prvom mieste. Robia sa tam testy, ktoré vyplývajú zo zdravotných hľadísk ako napr. ako spoznať dehydratáciu a prehriatie  bábätka. Hostka nie je len odborníčka na fotenie bábätiek, ale aj  odborníčka na bábätka celkovo. Je to veľká zodpovednosť a nie každý človek to môže robiť.

Otázka č. 13- Máte možnosť vidieť aj reakcie tých ľudí?

                Hostka to vidí práve pri tom fotení v ateliéri. Keď sa hostka otočí na rodičov, tak rodičia sa usmievajú, sú dojatí, hovoria, že to je tak krásne toto naše dieťatko. Hostku vždy poteší, keď je spätne napíšu, že to je nádherná spomienka na bábätko.

Moderátor dodal, že prvých 14 dní je dôležitých pre bábätko, že tam bádať určité zmeny. Platí, že čím skôr prídu rodičia s bábätkom do ateliéru, tým kľudnejšie je to fotenie. Občas fotí aj mesačné bábätka hlavne pri nejakých zdravotných komplikáciách, ale už to je iný typ fotenia.

Otázka č. 14- Aj sa vám stalo niekedy, že pri fotení svadby niečo dobre nedopadlo?

                Pri tých svadbách je ten problém, že sa nedá moment zopakovať. Je to veľká zodpovednosť a je treba byť pripravený na každú situáciu. Treba mať oči aj vzadu a naozaj predvídať priebeh svadby. Často má hostka takých klientov, že najprv im hostka fotila svadbu a potom chodia s detičkami na fotenie.

Otázka č. 15- Akú výbavu si beriete na svadbu? Treba mať nejaké záložné riešenia?

                Na svadbu je fototaška je ťažká. Okrem normálneho foťaku si berie aj záložný foťak. Moderátor dodal, že počas materskej hostka začala tvoriť svoje vlastné oblečenie pre deti. Hostka začala vyrábať farebné šmolko čiapky. Bude to nosiť jej dieťa a deti jej kamarátok. Hostka oslovila sesternicu, ktorá je krajčírka a v tom čase prišla o prácu, čí nechce vyrabať prototyp šmolko čiapok. Z večera do rána mali stovky záujemcov a začali objednávať.

Otázka č. 16- Kto je zapojený do výroby detského oblečenia?

                Značka vznikla, keď jej synček mal 10 mesiacov. Momentálne tú značku má švagriná. Moderátor dodal, že všetky značky hostka testovala na svojom synovi. Neskôr vyrábali tepláky, tričká.

Moderátor dodal, že materská dovolenka u žien môže vzbudiť čomu sa chcú v budúcnosti venovať. Hostka vyštudovala ekonómiu, ale počas materskej zistila, že tej práci sa nechce venovať, nechcela byť účtovníčkou. Táto práca, ktorá vznikla z koníčka hostky ju úplne napĺňa.    

Blog č. 84- Deti a vojna

09.05.2022

Deti a vojna V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme Deti a vojna. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná 30.apríla 2022 o 21.05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej hosťom vysokoškolským [...]

Blog č. 83- Strach a podoby strachu

19.04.2022

Blog o strachu a jeho podobách V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme strachu a jeho podôb. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná 16.apríla 2022 o 21.05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej stálym hosťom vysokoškolským pedagógom a psychológom Mironom Zelinom. [...]

Blog č. 82- Spracovanie informácii mysľou

06.04.2022

Blog o duševnom spracovaní myšlienok V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme duševného spracovania myšlienok. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná dňa 2.apríla 2022 o 21:05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej hosťom vysokoškolským pedagógom a psychológom Mironom Zelinom. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 147857x
Priemerná čítanosť článkov: 1739x

Autor blogu

Kategórie