Založ si blog

Blog č. 27-Felixovci

Blog o manželoch Felixovcoch a jej rodinnej farme

                V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme rodinnej farme Felixovcoch. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Lúmen a relácia Vitaj, doma, rodina. Táto relácia bola odvysielaná 15. augusta 2021 o 20:05 s moderátorom Ondrejom Rosíkom a hosťami Annou Felixovou a Mariánom Felixom.

Rodina Felixovcov je 5-členná rodina, ktorá sa živí poľnohospodárstvom, táto rodinka je priateľská a družná. Súčasťou rodinky sú psíky, ktoré sú malého a stredného vzrastu. Ak v noci psy štekajú, asi naháňajú srnky. Okolo domu sa dá veľmi dobre pobicyklovať. V prípade dopravné prostriedky pre deti aj požíčame. Na ich rodinnej farme sa môžeme zapojiť do rôznych druhov prác. Za každú dobre odvedenú prácu sa rodina Felixovcov ovďačí formou dobrého obeda alebo formou dobrej úrody. Ak prídu na ich rodinnú farmu rodiny s deťmi, tak deti zabavia s tvorivými dielňami so zvieratkami.

Otázka č. 1- Kedy sa začal odohrávať Váš príbeh s Mariánom?

                Stretli sa koncom roka  2009 na družstve, kde hostka pracovala ako zootechnologička. Nebola to láska na prvý pohľad, malo to tam chvíľkové zadŕhely. Potom to malo rýchly spád a asi po siedmich mesiacoch mali svadbu. Potom sa im narodil prvorodený syn Maťko, rok po tom Samko. Pred 3 rokmi sa im narodila najmladšia dcérka.

Otázka č. 2- Aký bol Váš vzťah ku zvieratkám?

                Hostka bývala v paneláku, tak pre ňu bol vydobyté zviera psík a kanárik. Potom si  hostka musela u svojej mamy vydobiť, aby išla na Strednú veterinársku školu do Košíc. Tam sa u hostky vzťah ku zvieratám ešte viac prehĺbil. Potom išla na vysokú poľnohospodársku školu, jej manžel je veterinár, tak si život bez zvierat ani nevedia predstaviť.

Otázka č. 3- Spojilo Vás aj to, že ste chceli mať zvieraciu farmu mimo mesta?

                To bolo v tom čase ako sa spoznávali, rozprávali, ešte oficiálne netvorili žiadny pár. To bolo prvé čo ich spájalo, že chceli bývať ďalej od mesta  a mať zvieratá. Sranda je, že prvýkrát videla kozu až na strednej škole. Spájalo ich, že budú mať malú farmičku, že niekedy ich bude živiť.

Otázka č. 4- Priestor súčasnej  farmy bola Vaša láska na prvý pohľad?

                Manželia prešli veľa domčekov, keď chodili na obhliadkach. Hostke sa páčila už na obhliadke táto farma. Hostka spočiatku chodila na obhliadky tehotná, neskôr chodili aj s malým  synom.  Syn bol dobrý indikátor, na tej obhliadke kde  začal plakať odtiaľ išli preč. Na tej obhliadke farmy, kde súčasne bývajú, pôvodná páni, ktorá tam bývala ich ponúkla chutnými závinmi. Cítili sa tam ako doma, hostke pri obhliadke farmy veľakrát nabehli zimomriavky po tele. Mala pocit ako keby bola u svojich starých rodičov v spálni. Veľmi sa im na tejto farme, kde bývajú v súčasnosti páčilo.

Otázka č. 5- Ako ste začínali, ako vám pribúdali zvieratká? Boli medzi prvými zvieratkami kozičky, ktoré sa vám zapáčili na strednej škole?

                Áno hostka hovorí, že medzi prvými zvieratkami boli kozičky, psy, mačičky. Potom im každý rok niečo pribudlo.

Otázka č. 6- Čo všetko sa teraz na farme nachádza?

                Na farme nachádza hydina, aj keď sliepočky dlho nemali. Mali aj prasiatka, tento rok nemajú, ale majú veľké dospelé kozy. Majú aj kohútov  a morské prasiatka, ktoré im vypasajú dvor.

Otázka č. 7- Zvyknete zvieratkám  dávať aj mená?

                 Všetky kozičky majú svoje mená napríklad Vanesa, Stela, Hermiona a Milena. Malých kozičiek tých je viacej a tam majú Emu, Almu, Jasmínu, Agátu, Daniela a Mattahari.  Viacmenej mená vymýšľa hostka.

Otázka č. 8- Ako vyzerá Váš deň? Ako vyzerá ráno a aké činnosti musíte urobiť počas dňa.  

                Hlavnú starostlivosť o zvieratá má manžel, hostka má na starosti zatiaľ deti. Manžel je prvovýrobca a hostka je spracovateľ. Hostka spočiatku chodila s hosťom dojiť kravy, ale potom to už nestíhala. V priebehu dňa hostka po domácky spracuvava mlieko. Hostka potom robí bežné veci ako navariť, upratať, venovať sa dcérke. Manžel hostky pôsobí ako veterinárny lekár, tak má cez leto voľnejšie.

Otázka č. 9- Vy pracujete ako veterinár, tak máte celý život popretkávaný zvieratkami

                Hosť potvrdil, že celú svoju prácu podriaďuje zvieratkám. Posledné 2 roky vstúpil hosť do komory, ale so zvieratami pracuje celý život. Hosť priznáva, že niekedy sú dni kedy by si sa vykašľal na prácu so zvieratami.

Otázka č. 10- Treba pri práci so zvieratkami skoro ráno vstávať?

                Podľa toho, čo človek  považuje za skoré vstávanie. Podľa hosťa vstávanie o 6 hodine ráno nie je skoro, je normálny čas na vstávanie. Ak si chce človek prispať do 8 v nedeľu, tak vôbec nič sa nedeje.

Otázka č. 11- Ak niekto začína so zvieratkami, tak sa potrebuje veľa učiť?

                Hostka potvrdila, že určite áno. Väčšinu veci sa hostia naučili v školy počas strednej a vysokej školy. Čo sa týka syrárne tam hostka sa stále učí nové veci. Hostka dodáva, že treba mať aj teoretické aj praktické schopnosti, číže si to vyskúšať. Hosť dodáva, že tí ľudia, ktorí nemajú vzťah ku zvieratám, je zbytočné sa do takých vecí púšťať.

Otázka č. 12- Máte niekoho kto vám chodí pomáhať alebo nie je potrebná žiadna pomoc?

                Majú toho zatiaľ strašne málo, nejaké strojové vybavenie pokrivkáva. Treba mať zdravé ruky a veľa chuti pracovať. Keď ide rodinka na predĺžený víkend, tak už je potrebné hľadať človeka, ktorý sa postará o ich zvieratá. Keď treba kozy podojiť 2- krát do dňa, tak nie každý človek je ochotný to urobiť.

Otázka č. 13- Máte nejakých ľudí, keď chcete na dlhšie odísť?

                Maximálne boli na 2-3 dni a vtedy im prišli pomôcť kamaráti zo Senohradu. Títo kamaráti sa počas tej doby u nich ubytovali, mali povolené všetko používať. Ony si z toho urobili zážitkový týždeň. Hostka má 1 dievčinu z dediny, ktorá jej prichádza pomáhať s deťmi alebo ak nestíha. Občas ich suseda postraží deti. Niekedy si susedia pomôžu so strojmi, ktoré práve nemajú.

Otázka č. 14- Pri tých starších deťoch tam by sa predpokladalo, že s niečím dokažú pomôcť. Zapájate ich do nejakých činnosti?

                Hosť má vyššie očákavania u detí akoby sa očakávalo. Hostka dodáva, že keď chcú dokážu byť veľmi šikovní  v domácich prácach. Mladšieho syna viac ľakajú domáce práce a vie zábaviť aj sestru.      Starší syn možno bude manuálne zručnejší, lebo už teraz niekedy pokosí. Hostka nechce, aby sa zodrali a nechce im brať detstvo. Snažia sa to vykryť, aby to bolo tak akoby to malo byť.

Otázka č. 15- Vaše deti vyrastajú v kontakte s prírodou. Asi vnímate, že o prírode vedia viac ako ich rovesníci

                Veterinárne veci vnímajú inak. Nikdy neriešili v rodine tému, že bocian nosí  deti, ony to napríklad videli u zajacoch, že sa to urobí nejako. Vnímali, že aj smrť existuje, keď videli, že nejaké zvieratko odišlo.

Otázka č. 16- Cestou k Vám ide asfaltová cesta, bola táto cesta aj v minulosti

                Hosť hovorí, že bola, ale bola v katastrofálnom stave. Našťastie pani starostka zapracovala pred pár rokmi a spravili nový koberec.

Otázka č. 17- Vaše deti sú síce na prvom stupni, ale nachvíľu ste pocítili situáciu aká je

                Podľa hostky na tom boli veľmi dobré, lebo od februára deti chodili do školy. Deti boli doma od novembra do februára, hostke to vyhovovalo, lebo bolo zlé počasie, boli hmly. Podľa hostky celú pandemickú situácie v rodine nepociťovali.

Otázka č. 18- Teraz sa prístavme pri možno smutnejšej časti Vášho príbehu, Vaša dcérka má Downov syndróm

                Ony s tým aj rátali, lebo výsledky v tehotenstve odhalili, že je tam aj tá možnosť. Brali to, že ak bude akákoľvek, tak bude hlavne ich. Po pôrode dcérky  boli aj zlomové momenty, že si aj poplakali. Sú šťastní, že ju majú. Je veselá, krásna. Je v podstate zdravá, má o jeden chromozóm navyše, ale netrpí žiadnou inou chorobou. Môže mať nábeh na choroby, ale hostka sa modlí, aby bola zdravá, aby napredovala. Jej vývoj je o trochu pomalší. Podľa hostky čím rýchlejšie to človek príjme, tým rýchlejšie sa mu posúva.

Otázka č. 19- Vaše deti dobre medzi sebou vychádzajú?

                Podľa hosťa u synov je to aj niekedy o súrodeneckých bitkách. Čo sa týka ku sestre, tak ju veľmi ľúbia.

Otázka č. 20- Zdá sa, že deťom prospieva toto prostredie, že okamžite môžu vyjsť do prírody.

                Hosť má skúsenosť, že keď ide ku svokre do bytu, tak na druhý deň nervózne stojí na balkóne, že sa nedá vyjsť von.  Podľa hosťa deti zvieratá  veľmi rýchlo omrzia, skôr idú na bicykle.

Otázka č. 21- Časom by ste chceli zaviesť na farme terapie

                Hostka má ambície zapojiť do terapii ľudí so zdravotným postihnutím, najmä detí s Downovým syndrómom. Hostka natrafila na rôzne organizácie, ktoré robili aj kurz. Minulý rok si hostka urobila kurz intervencie zvierat. Hostka založila spolu s kamarátkou  občianske združenie Studnička , keď jej chlapci boli malí. Tam robili tvorivé dielne a rôzne aktivity.   K tým terapiám sa hostka nevenuje, lebo zvieratká na terapie musí pripraviť. Teraz na jeseň čakajú na komunitu rodín s Downovým syndrómom. Moderátor dodal, že vďaka týmto projektom prichádzajú Vaše deti do kontaktu s inými ľuďmi. V roku 2019 jej deti jej pomáhali rozkladať stany. Rozdávali deťom predmety aj reklamné aj od sponzorov. Chlapci pomáhali rozdávať pečiatky. Jej syn Samo bol hlavný maliar, kreslič. Všetky zástery pokreslil a sa z toho tešil.  Syn Samko sa teší, keď prídu tvorivé dielne, že to bude organizovať.

Otázka č. 22- Čo si máme predstaviť pod pojmom syráreň vo Vašom ponímaní?

                Syráreň bude na veľkosť veľkej kuchynky, nebudú mať ani takú veľkú  produkciu. Zatiaľ majú štyri kozičky, postupne chcú mať osem kozičiek. Hostka to chce robiť ručne, dlhodobo a sama. Nechcú sa nejako zúrivo  naháňať a chcú, aby to bolo najkvalitnejšie. Hostka syr začala robiť pred 3 rokmi, veľmi sa jej v tom nedarilo. Spočiatku hostke sa do toho nechcelo ísť, ale postupom času to začala robiť. Chceli robiť aj iné veci, ale sa vykryštalizovalo, že robenie  syra bude pre nich najlepšia voľba. Kozičky sú nenáročné a dajú mlieka pomerne veľa. Najdôležitejšie pre nich bolo, aby im to prinieslo jednu výplatu. Hostka predpokladá, že s dcérkou bude doma dlhšie v porovnaní s inými mamami, lebo integrácia dcérky v škôlke je na lazoch ťažšia. Dúfa, že príslušné orgány to odobria a môžu to spustiť.  Pri malej schválenej prevádzke môže človek dodávať syr do reštauráciii a do obchodov.

Otázka č. 23- Ako vnímate situáciu rodinných fariem na Slovensku? Ste v kontakte s niektorými z nich?

                Rodina Felixovcov je v kontakte s niekoľkými farmármi. Po väčšine farmárov sú prisťahovalci ako rodina Felixovcov. Je to fantázia niečoho iného, čo nedostanete nikde. Podmienkou podľa hosťa, aby ste na tom zarobili je dať tomu pridanú hodnotu, musíte to finalizovať. Hosť je za podporu málovýrobcom, ale je ťažké konkurovať veľkovyrobcom. Aj keď na druhej strane priznáva, že vo veľkovýrobach   kozy poriadne ani nie sú.  Podľa hosťa v súčasnosti hlavne koncepcia absolútne chýba.

Otázka č. 24- Hovorili, že chcete dodávať syr do reštaurácie. Aká je podpora štátu v tejto oblasti?

                Podľa hosťa podpora zo strany štátu je žiadna. Sú nastavené prísne pravidlá, ktoré ak nespĺňate, tak ste mimo hry. Väčšina ľudí ak to robí, tak to robí načierno. Jedine v jednom združení je ochotné niečo vyjednať, ale musí byť šťastie na dobrých ľudí. Podľa hostky veľa veci stojí na ľuďoch a podľa hostky sú v tomto veľké medzery na úradoch. V jednom úrade to dovolia a v ďalšom zakážu, s tým, že ani si to nevedia predstaviť. S týmto veľa ľudí zápasí v súvislosti s prevádzkami. Chceli si niečo vybaviť a v jednom okrese im to povolili a v ďalšom okrese tú istú požiadavku zamietli. To sú veci, ktoré by sa mali vyriešiť.

Moderátor hovorí, že do ich farmy prichádzajú rodiny s karavanmi. Hostka potvrdzuje a dodáva, že 15 rokov túži po agroturistike a toto je odrazovým mostíkom.  Vedela, že nikdy nebude  môcť prevádzkovať penzión, ale táto možnosť sa jej páčila. Zatiaľ všetci ľudia, ktorí sa ubytovali u nich s karavanom, tak boli veľmi priateľskí a milí. S týmito hosťami sa porozprávali a aj pre nich to je prospešné, že niekoho môžu spoznať a celé je to také príjemné.

Všetky veci čo majú tu na okolí ponúkajú aj svojim hosťom. Napr. je to detský kút pre najmenších  sprchový kút, chladničku, tabuľu na maľovanie, bicykle, gril, posed. Tí ľudia, ktorí chcú u nich bývať, tak majú dvere otvorené, títo ľudia to majú bezplatné a týmto ľuďom Felixovci aj navaria.

Moderátor dodal, že okrem toho čo tu majú, tak majú aj zážitok, môžu si to aj všetko vyskúšať. Hosť dodal, že majú takú atrakciu, že ľudia môžu prísť na dojenie kráv a zatiaľ si to každý z hosti, ktorí bol u nich  vyskúšal. Ak nechcú ale, tak nemusia. Prišli tu navštevníci z Bratislavy, títo ľudia si podojili kozy a ráno dostali kozí jogurt.

Moderátor dodáva, že rodina Felixovcom je členom gazdovského Hont. Hostka dodáva, že je to zoskupenie farmárov tejto hontianskej oblasti. Je tam veľa šikovných ľudí, hostka vie, že sú tam chovatelia moriek, pestovatielia, farmári, ktorí chovajú hovädzí dobytok. Dva roky organizujú pravidelný sobotný trh v Baťovciach Od marca tohto roka sa začal organizovať gazdovský trh v Kalnej nad Hronom. Hostku mrzí, že je to ďaleko, ale plánuje niečo také zorganizovať aj v tejto oblasti.  Si tam išli s deťmi niečo pokúpiť. Mrzelo ich, že nestihli pečivo, lebo to sa vypredalo ako prvé. Veľa veci si dokážu ľudia na tomto sobotnom trhu aj vymeniť. Tento spolok má aj vyššíe ambície, nielen sa združovať. Zaujímajú sa o dianie aj na najvyšších politických sférach. Najvyšší predstavitelia sa angažujú aj na otvorených listoch k vláde a skrátka sa o poľnohospodárstvo zaujímajú aj tak politicky.

Otázka č. 25- Vrátili by ste sa niekedy do mesta? Chceli by ste vymeniť všetko čo tu máte za život v meste?

                Hostka hovorí, že nie, aj keď niekedy je ťažké najmä cez zimu, lebo celú zimu treba kúriť. Hostka mala také stavy, že ako dobre by to bolo v byte, ale väčšinou ju tieto stavy rýchlo prejdú. Osobne si nevie predstaviť pracovať v meste niekde zavretá celý deň. Nevie si predstaviť , že by niekde mala do mesta  dochádzať za prácou. 

Blog č. 84- Deti a vojna

09.05.2022

Deti a vojna V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme Deti a vojna. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná 30.apríla 2022 o 21.05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej hosťom vysokoškolským [...]

Blog č. 83- Strach a podoby strachu

19.04.2022

Blog o strachu a jeho podobách V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme strachu a jeho podôb. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná 16.apríla 2022 o 21.05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej stálym hosťom vysokoškolským pedagógom a psychológom Mironom Zelinom. [...]

Blog č. 82- Spracovanie informácii mysľou

06.04.2022

Blog o duševnom spracovaní myšlienok V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme duševného spracovania myšlienok. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná dňa 2.apríla 2022 o 21:05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej hosťom vysokoškolským pedagógom a psychológom Mironom Zelinom. [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 147877x
Priemerná čítanosť článkov: 1740x

Autor blogu

Kategórie