Založ si blog

Blog č. 70- Manželia Karasovci

Blog o manželoch Pavlovi a Viere Karasovcov

                V nasledujúcom blogu sa venovať manželom Pavlovi a Viere Karasovcov. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Lúmen a relácia Vitaj, rodina, doma. Táto relácia bola odvysielaná dňa 16. januára 2022 s moderátorom Ondrejom Rosíkom a jeho hosťami Pavlom a Vierou Karasovou. Mottom relácii bolo spolu v zdraví a chorobe, ako sa manželia Karasovci zoznámili cez zoznamku, manželka Viera Karasová je nevidiaca.

                Text svadobného oznámenia snúbencov Karasovcov pre svadobných hostí bol nasledujúci: “ Pozývame na koncertné turné našich svadobných hostí“.  Ich manželský príbeh je zaujímavý tým už, že sa zoznámili cez online zoznamku a tým, že Vierka je nevidiaca a tým, že manželia sú svojim spôsobom hudobníci.

Otázka č. 1- Kde sa momentálne hostia nachádzajú? Moderátor sa pýtal túto otázku preto, lebo nenahrával u nich doma, ale nahrával online.

                Nachádzajú sa u hostky doma v Humennom.

Otázka č. 2- Prečo ste si vybrali takýto druh zoznámenia formou zoznamky ?

                Vierka Karasová použila zoznámku z 2 dôvodov, po prvé preto lebo chodí z práce do práce dookola a po druhé kvôli svojmu hendikepu a medzi nevidiacimi nikoho takého nepoznala, čo by bol pre ňu vhodný. Hostka si povedala, že to skúsi, aj keď ju to častokrát odrádzalo, keď sa dlhšie nič nerobilo, tak na zoznámky už nechodila.  Pre hostku bola zoznamka pokus- omyl, ako sa hovorí. Najprv sa rozhodla pre komerčnú zoznamku, ale tam zistila, že to je o ničom, potom sa špecializovala viac na kresťanské zoznamky, lebo tam boli ľudia s podobnými hodnotami čo hostka hľadala. Vyskúšala asi 3 zoznamky a nakoniec tá tretia zoznamka vyšla.

                Hosť Pavol Karas už predtým bol v jednom vzťahu. Skrze prácu a povinnosti bolo ťažké si hľadať nejaký vzťah. Počas práce DJ stretával na svadbách veľa ľudí, ale nikoho sa nedarilo nájsť. Pri tých akciách vždy sa venuje, tomu prečo je tam a to, že tam pracuje a nebolo reálne tam si hľadať priateľku, tam tých možností nebolo veľa. Hosť sa z toho dôvodu rozhodol pre zoznámku a skúsiť to takou formou.  Hosť Pavol Karas tiež skúšal  3 zoznamky, k tej najlepšie zoznamke ho priviedla jedna jeho známa. Na tej zoznamke sú ľudia vyspelí a vedia, že chcú partnera. Hosť má skúsenosť z klasických zoznamiek, že veľakrát je to len o takom filtrovaní. Veľakrát to bolo len písanie, také virtuálne žitie. Potom sa dostal na taký typ zoznamky a zabralo to, našli sa úplne úkažkovo, úplne krásne.

Otázka č. 3- Čo ste o sebe prezradili v profile?

                Hostka Viera Karasová napísala niekoľko viet a niekoľko ráz menila ten profil.  Hostka nevedela čo napísať, ako to bude najlepšie, hostka si to potom veľakrát aj čítala. Potom sa riadila podľa reakcii ľudí, čí písali alebo nepísali, tak to potom menila.  Hostka dopĺnila, že tam boli položky bežné ako výška alebo farba očí, a potom taká charakteristika podľa vlastných slov. Tá základná  charakteristika tam podľa hostky bola.

                Hosť Pavol Karas hovorí, že na fotku sa nedalo spoliehať, ale ani to popravde podrobne nevypĺňal. Nemal potrebu tam písať veľa veci  o sebe.

Otázka č. 4- Uvádzala si v profile, že si nevidiaca  alebo si zvolila taktiku, že to povieš až keď budeš v intenzívnejšom kontakte s niekým?

                Toto práve bola taká veľká dilema. Spočiatku to neuvádzala, ale potom keď musela každému vysvetľovať, že je nevidiaca, tak ju to prestalo baviť, tak si povedala, že s pravdou von a hotovo. Nakoniec informáciu o svojom zrakovom postihnutí tam napísala. Nahrala si fotku, aby ostatní videli ako hostka vyzerá.

Otázka č. 5- Čakali ste kým vás niekto  osloví alebo ste pozerali aj ostatné profily?

                Jedného krásneho dňa sa hostka tak nudila, že si pozerala jednotlivé profily, čítala si jednotlivé charakteristiky a vtedy narazila na manžela Paľka. Tam dala na profil, že sa jej to páči, ale nakoniec to bolo na fotku, že sa jej páči a nie na profil, to jej bolo potom povedané.

Otázka č. 6- Čo vás na profile toho druhého najviac zaujalo?

                Najviac hostku zaujalo, čo tam bolo napísané, že to bolo napísané stručné aj skromné. Nebolo to napísané štýlom, že ja som taký a taký, ale štýlom, že ľudia o mne hovoria, že som taký a taký. Nebolo to také, že sa chválil alebo povyšoval. Pre hostku to prišlo také skromné a milé, potom si povedala, že skúsi napísať, že možno odpíše.

Pre hosťa to bolo veľmi príjemne, lebo v tom čase na zoznamke nebol dlhší čas. Po takom dlhšom čase išiel pozrieť, čí niekto neodpísal. Predtým si tam s niekým písal, ako začalo písanie, tak to písanie aj skončilo. Potom prišla Vierka a v podstate označila jeho fotku.  Keď si hosť  čítal jej profil, tak mu utkvelo do pozornosti, že je nevidiaca a ako mohla označiť jeho profilovú fotku mu nešlo do hlavy. Potom si to vysvetlili tak, že sa jej páčilo čo mal hosť tam napísané.  Celé to vzniklo takou náhodou, že prečítala pár viet, ktoré hosť mal tam napísaných. Celé to nabralo taký rýchly spád, v podstate po dvoch týždňoch si už volali. S Vierkou to bolo úžasne. Po pár vetách písania mal hosť pocit, že sa s Vierkou pozná už roky.

Otázka č. 7- Moderátor čítal, že muži si až tak nevypĺňajú profily. Vieš to Vierka potvrdiť?

                Keď hostka niekomu napísala, tak nebola žiadna odpoveď. Potom boli stručne správy typu ahoj, ako sa máš a to nebola komunikácia, ktorú si hostka predstavovala.

Otázka č. 8- Čo teba zaujalo na Vierke?

                Mala tam veľmi peknú profilovú fotku aj to bol jeden z momentov čo hosťa zaujal, ale hosťa zaujala najmä komunikácia. Tiež mala profil skromným spôsobom napísaný. Už keď si začali písať, že majú spoločný koníček hudbu, to bol popud k tomu, že by to mohlo niekde smerovať.  V každej správe mali o čom si písať, samozrejme stretnutie to bolo už iné.

Otázka č. 9- Aké bolo prvé stretnutie?

                Zoznámili sa vo februári, v marci prišla kríza Korony, tak stretnutie nebolo reálne, tak nakoniec sa stretli až v júli na jednej chate.  Spätne hostka hodnotí, že mala dosť odvahy, lebo prišla v podstate na neznáme miesto. Tie ich telefonáty boli 2-až 3- hodinové. Ony si povedali v tých telefonátoch všetko aj si plánovali stretnutie kedy to mohlo byť. Hostka nemala nejaké veľké obavy, že by nevyšlo. Hosť sa hlavne tešil, ale tou krízou sa to oddaľovalo. Nedalo sa nikde ubytovať, nedalo sa nejakým spôsobom niekde prespať. Ony sa nemohli stretnúť niekde pri kávičke, lebo každý býval v inom meste. Vierka nad tou možnosťou stretnutia na chate trochu váhala. Napokon to vyšlo  a boli to úžasné strávené chvíle.

Otázka č. 10- Ako si to vnímal, že Vierka nevidí?

                Jeho otec bol nevidiaci od jeho piatich rokov. Hosť Pavol mal návyky, že čo má robiť a čo nemá robiť, čo je dobré a čo zlé, ale samozrejme Vierka mu to otočila hore nohami, lebo hosť sa to naučil s jeho  otcom svojsky, Vierka ho to preúča.

Otázka č. 11- Aká bola Vaša svadba? Využili ste na svadbe Vaše spojenie povolaní?

                Hostka potvrdzuje, že to využili.  V oznámení na svadbu mali slogan s názvom Pozývame hostí na koncertné turné a zároveň si to aj užili. Pesnička Zázrak bol už dávno, ale text hostka  napísala pred svadbou, potom to naspievala do slovenčiny a táto pesnička sa stala podkladom pre ich prvý spoločný tanec na svadbe. Táto pieseň ich sprevádzala po celý čas až po tú svadbu, lebo sa nachádzala na CD-Čku Richarda Mullera. Túto pesničku si púšťali v aute. Ďalším prekvapením pre hosťa bolo, keď videl Vierku v kostole spievať. Pre hosťa to bolo obdivuhodné, že popri prípravám na svadbu, Vierka ešte naspievala pesničku s cirkevným zborom.  Spolu s deťmi v škole to nacvičila a pre hosťa to bolo silné prekvapenie. Výsledok bol úžasný v tom kostole, mnohým ľuďom sa tam slzička vyronila.

Otázka č. 12- Nebol si DJ na svojej svadbe?

                Hosťovi sa podarilo zahrať jedno kolečko na vlastnej svadbe. Samozrejme viacej sa to nedalo aj kvôli času aj kvôli ľuďom. Na ich svadbe mali kapelu a boli výborní tí chlapi. Akurát dostal pokarhanie už také manželské, že zaspieval viacej pesničiek ako sľuboval, vtedy už manželka Vierka povedala, že si sľúbil len 5 pesničiek, už je asi 8. pesnička, už to zobrala pevne do svojich rúk, tak sa na svadbe už nasmiali.

Otázka č. 13- Na svadbe býva svadobný tanec, ste tanečné typy?

                Tanec bol posledná vec, na ktorú bol čas. Dvakrát si to tým prešli a hostka vždy dirigovala svojho budúceho manžela, aby nešiel rýchlo, lebo tá skladba bola pomalá. Počas toho tanca ho dirigovala na tom parkete. Nie sú nejakí tanečníci, že by sa tomu venovali. Z prvého tanca mu Vierka neodišla, lebo ho brzdila, aby nešiel príliš rýchlo. Počas večera 2-krát odišla z parketu, lebo chuďatko nevládala.

Otázka č. 14- Je to také, že by ste si vymenili roly, že ty by si spieval a manželka by sedela za mix pultom?

                Podľa Pavla Karasa by to išlo, ale horšie by to bolo s jeho spevom. Hosť dodal, že aj na Silvestra si zahrali on na kachone a Vierka na klávesoch. Hosť sa musí pochváliť, že jednej z piesní si aj zaspieval. Hostka Vierka Karasová dodala, že ho zapája do všetkého do čoho chce a do čoho nechce.

Otázka č. 15- Ako to funguje s tým varením, ty Vierka si to mala od začiatku, že si vedela variť?

                Hostka Vierka Karasova odpovedala, že jej mama je kuchárka, tak bola  malá šanca, že ju pustila ku sporáku. Tie chvíle, keď mohla variť využívala, keď jej mama nebola doma. Potom si kúpila spotrebiče a takých kuchynských pomocníkov napríklad má hovoriaci hrniec, ktorý má rôzne programy a uľahčuje jej varenie. Bolo veľa vecí, ktoré sa hostka učí za pochodu. V kuchyne jej manžel ukáže všetko  a rozdelia si úlohy v kuchyni. Bolo aj na začiatku, keď sa spoznali, stretli sa na chate a robili nejaké jedlá.

                U hosťa Pavla Karasa to bolo už dávnejšie, k vareniu ho ťahal jeho otec. Mama samozrejme varievala, ale to bolo také ženské, že nepustím ťa k tomu, načo ti to bude. Viacmenej mu ukázal jeho otec, ktorý bol nevidiaci. Otec si vedel vymyslieť kadejaké recepty a druhý dôvod bol u hosťa z donútenia, aby sa vedel postarať sám o seba. Keď prišla do jeho života Vierka, tak majú spoločnú záľubu, že si v kuchyni niečo urobia, uvaria si, čo si vymyslia a boli prekvapení ako to dobre vyšlo.

Otázka č. 16- Čo ste varili dnes, ak ste varili?

                Nevarili nič, lebo ešte dojedajú večeru z Troch kráľov. Potom chcú robiť pizzu v ich teplovzdušnej fritéze. Minulý týždeň robili napríklad hranolky, často robia palacinky. Moderátor dodal, že ich palacinky musí pochváliť, lebo zažil ich na chate.

Otázka č. 17- Ako to máte rozdelené v kuchyni?

                Vierka Karasová robí také veci, že napríklad čistí zeleninu alebo krája zeleninu. Samozrejme, keď je hostka sama doma a jej manžel v práci, tak hostka urobí aj polievku. Sleduje ako sa to varí, chutná to, dochucuje to, ale keď to majú tak rozdelené, tak hosť to nahádže do hrnca a sleduje, čí sa to varí.

Otázka č. 18- Aké boli Vaše prvé dni v spoločnej domácnosti? Tiež bol taký zmätok ako v domácnosti moderátora?

                U nich to bolo presne naopak, že skôr manžel dával pozor, aby niečo nenechal, tak ako to nemá byť. Vždy dal pozor ako to bolo predtým, aby hostka všetko mohla nájsť, vždy pozoroval, ako robí, čo robí a niekedy hostka mala až trému , ale potom to bolo už prirodzené.

                Hosť Pavol Karas povedal, že sa mohli Vierke zamotať 2 veci a to boli jeho papučky pri dverách, pri izbe a ešte ich pes Rexo. Snažia sa nenechávať zbytočné veci tam, kde nemajú byť. Keď prišiel hosť domov, tak vedel zhodnotiť 60-70 % z dňa Vierky.

Otázka č. 19-Bolo niečo také, čo ste sa vyslovene museli naučiť až keď ste sa osamostatnili?

                Hostka často prezlieka periny, umýva riad, manžel jej hovorí, že je najlepšia umývačka riadu. Hosť dodal, že prebieha aj takým spôsobom, že hosť utečie do garáže a Vierka za ten čas zatiaľ poprezlieka alebo si Vierka za ten čas pospí, takže to majú pekné porozdeľované. Keďže bývajú v rodinnom byte, tak majú aj záhradu, okolo ktorej sa treba postarať, porobiť a sem-tam niečo poreparovať.

                Hostka vníma viacero činnosti, ktoré by viacej chcela pomôcť napríklad je to práca s drevom alebo s kúrením. Hostka je trochu zúfalá, že nemôže pomôcť.

Otázka č.20- Už sa vám nejako podarilo vyriešiť problém s prácou, predsalen ste z iného konca republiky?

                Stále majú prácu každý inde, ale pandémia má aj pozitívne stránky a jednou z pozitívnych vecí bolo to, že počas pandémie mohli byť spolu, tak mohla učiť u manžela doma a cez víkendy sú prirodzene spolu. Majú to tak rozdelené, že raz sú tam, raz sú tu, zatiaľ to vychádza, teraz prichádza trochu ťažšie obdobie , ťažko povedať ako dlho to bude trvať, lebo so zamestnaním to vôbec nie je jednoduché, lebo nájsť si prácu nie je jednoduché, snaď sa to niekedy vyrieši.

Otázka č. 21- Aké je zamestnanie hosťa  Pavla Karasa?

                Tá práca DJ je v podstate koníček, nikdy tomu tak nepodľahol, že by hrával každý víkend, lebo si to nechcel znechutiť. Hrával jednu akciu za mesiac, proste to tak korigoval. Boli časy, keď hrával v piatok, sobota, nedeľa, ale to by dospelo do takého štádia, že by si to znechutil. Chcel si to nechať ako zábavku ako relax. Hosť je zamestnaný v Púchove v jednej firme, už je tam veľmi dlho, lebo dokonca má aj inventárne číslo, už je tam 20 rokov. Testujú tam pneumatiky, ale aj vložky rôznych zmesí, ktoré sa do pneumatík používajú, konkrétne hosť sa stará o stroje, ktoré túto prácu vykonávajú. Práca je dobrá, ale nevýhodou je, že sa nedá presunúť na východ za Vierkou.

Ďalšiu záľubu, ktorú majú hostia to je robenie mydiel. Hostka videla jednu pani, ktorá robí tieto mydla a hostke sa to zapáčilo, tak hľadala postupy ako sa to robí. Je viacej spôsobov a jeden zo spôsobov si hostka našla, že by to bolo vhodné pre nevidiacich, že by sa to zvladnúť, aj keď nie je to celkom tak. Niektoré veci tam môže robiť, niektoré veci tam nemôže robiť. Napríklad miešanie farieb je dosť náročné, s tým jej pomáha manžel, hostka tú hmotu krája a topí, aby to bolo roztopené a hostka navrhuje aká by tam bola vôňa.

Otázka č. 22- Je cieľom dostať mydlá k širšej verejnosti?

                Robili nielen pre svadobných hostí, ale aj ako darček pre niekoho. Majú anjelikov, majú srdiečka, majú husľový kľúč, majú klavír, takže aj také hudobné suveníry.

Otázka č. 23- Vyskytujú sa vo Vašom vzťahu aj nejaké škriepky? Mať s nevidiacou manželkou tichu domácnosť, to asi nie je najjednoduchšie?

                Manželia si niekedy vymenia nejaký názor, hostka si nemyslí, že bolo niečo vážne, aj keď sú určite v živote situácie, ktoré nie sú práve veselé. Treba problémy riešiť a porozprávať sa o nich. Jej manžel ju vie veľmi dobre rozprávať, keď sa jej o tom chce rozprávať, musí mať na to náladu a čas. Na druhej strane to vie v úvodzovkách aj zahrať, vždy ju rozveselí svojim humorom.

                Hosť dodal, že Vieročka je citlivá dušička, sú chvíle, keď poplače na ramienku, keď sa s niečím trápi, hosť nemá rád, keď hostka niekoľko dní niečo so sebou nosí. Nechce to dať von a nechce to hosťovi povedať, ale nie je spôsobené hádkou alebo nejakým konfliktom. Čo sa týka argumentov, tak vždy to je tak, že majú niečo pripravené. Niekedy nastane manželka prestrelka, ale vždy to skončí smiechom. V podstate hosť nevidí zatiaľ dôvod sa nejakým spôsobom pohádať.

Otázka č. 24- Chcete niekedy detí?

                Hostka hovorí, že časom by určite chceli, keďže veľa času už nie je, keďže nemajú 20 rokov. Hosť k tomu dodal, že známa im povedala, že ony sa k ním budú modliť a že vy si to užívajte. Čakajú detičky a detičky by chceli.

Blog č. 84- Deti a vojna

09.05.2022

Deti a vojna V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme Deti a vojna. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná 30.apríla 2022 o 21.05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej hosťom vysokoškolským [...]

Blog č. 83- Strach a podoby strachu

19.04.2022

Blog o strachu a jeho podobách V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme strachu a jeho podôb. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná 16.apríla 2022 o 21.05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej stálym hosťom vysokoškolským pedagógom a psychológom Mironom Zelinom. [...]

Blog č. 82- Spracovanie informácii mysľou

06.04.2022

Blog o duševnom spracovaní myšlienok V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme duševného spracovania myšlienok. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná dňa 2.apríla 2022 o 21:05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej hosťom vysokoškolským pedagógom a psychológom Mironom Zelinom. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 148578x
Priemerná čítanosť článkov: 1748x

Autor blogu

Kategórie