Založ si blog

Blog č. 19- Camp Fest

Blog o Campfeste

                V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme Čo prinesie tohtoročný Campfest. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Lúmen a relácia Študentské šapitó. Táto relácia bola odvysielaná 19.júla 2021 o 20:00 s moderátorom Jozefom Pikulkom a hosťami Lýdiou Rišovou a Marekom Kováčikom.

                Leto je v plnom prúde, júl sa prehupol do svojej druhej polovice. Mnohí ľudia si vychutnali prvé dovolenky, prvé pobyty v prírode. Sme však ešte uprostred pandémie Korona vírusu. Mnohí z nás si počas roka položili otázku Čo teraz? Odpovede na otázku Čo teraz? budú hľadať účastníci 23. ročníka Camp Festu. Organizátorov od jeho začiatku delí menej ako 10 dní. V relácii bola preberaná história, myšlienka a program tohtoročného festivalu.

Otázka č. 1- Čo je to vlastne Camp Fest?

                Camp Fest je multižánrový festival, ktorý sa koná 23 rokov. Vznikol na veľmi zaujímavej udalosti. Vznikol tak, že predstavitelia rôznych cirkvi sa dohodli, že budú mať spoločný festival, kde budú mať chvály, zjednocovať sa, koncerty, semináre, rôzne takéto veci. Takto vznikol Camp Fest, ktorý trvá 23 rokov a bude aj tento rok.

Otázka č. 2- Aká je hlavná myšlienka toho festivalu?

                 Počas Camp Festu chcú prehlasovať, že pán Boh počas pandémia Korona vírusu sa nezmenil. Sú to len nové príležitosti do ktorých nás pán Boh chce vtiahnuť.

Otázka č. 3- Čím sa inšpirujete pri výbere tém každoročne?

                Téma vzniká tak, že každý rok sa stretávajú kazatelia, lektori z rôznych cirkvi a rozprávajú sa o tom čím Slovensko v ten prislušný rok, čím žije mladá generácia na Slovensku a hľadajú prienik toho celého všetkého.

Otázka č. 4- Pre koho je Camp Fest určený?

                Camp Fest je určený pre každého, samozrejme sú zameraní na mladých ľudí. Sú veľmi radi, keď tam prichádzajú ľudia z rôznych farnosti ako skupiny a užívajú si celý ten program. Majú tam program pre rodiny s deťmi, pre starších ľudí. Je to festival kde si nájde každý niečo svoje. Sú to 3 dni naozaj bohatého programu.

Otázka č. 5- Tohtoročný festival bude výnimočný z rôzneho pohľadu. Čo festival prinesie?

                Otvorenie bude zaujímavé, lebo nikto nevedel čo sa bude v lete diať. Snažili sa ho tvoriť tak, aby bol čo najviac podobný minulým Camp Festom. Budú to koncerty, budú to hlavné ranné a večerné programy a slovo Príde tam naozaj veľa rečníkov z celého Slovenska. Na koncerte majú niekoľko programových stanov. Programové stany, kde budú koncerty, hlavný program, detský program, programový stan určený na tvorivé dielne. Je tam minizoo a rôzne detské atrakcie.    Takisto tam bude veľa seminárov, majú prípraveny aj detský program. Novinkou je špeciálizovaná  pre mladých a nazýva sa Youth Talk. Mladí ľudia potrebujú hovoriť o témach, ktoré medzi kresťanmi sa bojíme otvárať ako je sexualita, vzťahy, nejaké závislosti. Mladí ľudia naozaj zápasia s týmito problémami, ale sa to hanbia povedať vedúcim spoločenstiev. Chcú vytvoriť prostredie, kde sa o tom bude naozaj na rovinu hovoriť. Mladí ľudia budú diskutovať čo si o tom myslia, ako vnímajú danú tému. Samozrejme to bude doplnené hudobnými hosťami. Bude to veľmi zaujímavé. Mladí ľudia budú počuť reálne názory kresťanov v ich veku.

Mnohým ľudom je meno Lýdia Rišová povedome. Lýdia Rišová zložila hymnu Camp Festu. Každý Camp Fest má svoju hymnu, ktorá sa spieva na omšiach, stretkách.

K tejto pesničke sa spája zaujímavý príbeh, ktorý by sa dal spojiť s témou tohtoročného Camp Festu.

Určite je zaujímavá destinácia, kde táto pesnička vznikla. Táto pesnička vznikla počas pobytu hostky v kanadskej škole. Veľmi si pamätá moment, kedy pesnička vznikla. To bol taký večer, kedy mali silný pocit na chvály s ostatnými mladými ľuďmi. Hostka mala silné túžby, že nejaká pesnička  bude prehlasovať  posolstvo nad celým národom. Celá misia Camp Festu je o mobilizácii, prebudení, hľadaní spolupráce. Často túžime po prebudení a niekedy prebudenie závisí aj od nás. Camp Fest je platforma, kde túžime robiť praktické veci a privádzať ľudí pánu Bohu veľmi špecifickým spôsobom, ktorým im je blízky. Podľa hosťa názov pesničky Nech horí je priezračný ku Campfestu, lebo na  Camp Fest prichádzajú mladí kresťania, ktorým horia srdcia. Aby to nevyhaslo, tak to treba nejakým spôsobom živiť. Boli by radi keby Camp Fest pokračoval aj v ich spoločenstve počas celého roka. Snažia sa premieňať naše malé Slovensko, aby bolo čo najlepšie.

Bude to veľmi výnimočne, lebo Camp Fest kvôli pandémii bude veľmi obmedzený. Všetko bude také isté, len obmedzenie je v počte ľudí. Rozhodli sa urobiť 2 Camp Festy a to v termínoch od 29. júla do 1. augusta alebo od 5. augusta do 8. augusta. Následne si môžu kúpiť lístok na 1 z týchto Camp Festov. Je to obmedzené na 1000 ľudí na jeden Camp Fest, nemôžu pustiť viacej ľudí. Ďalšia výnimočnosť je, že sa dá kúpiť lístok cez internet a vopred, aby mali prehľad kto všetko príde. Ak má niekto záujem o lístky, tak sú len 2 možnosti a to vyhrať lístky alebo si ich kúpiť.

Otázka č. 6- Čo sú vaše odporúčania, čo by účastníkom Camp Festu nemalo ujsť?

                Na Camp Feste by mali účastníci stihnúť všetko. Majú veľmi zaujímavé semináre tento rok, sú orientované na mladých a na veci, ktoré sa aktuálne dejú na Slovensku. Bude seminár zameraný na tému Mladí, chodenie, vzťahy.  Tento seminár bude s jedným manželským párom, ktorí sa venujú tejto problematike. Budú hovoriť o ekologickej kríze a čo s tým akú úlohu máme v tom. Tam budú mať zaujímavého hosťa, ktorý o tom bude rozprávať. Budú mať tému semináru aj ako rozlíšovať pravdu a lož na sociálnych sieťach. Z kapiel tam bude Slnovrat P. R. Music, Tretí deň, S. P. , Lamáčské chvály, Maranata. Na 23. ročníku to bude skutočne nabité.   

Otázka č. 7- Ako tú samotnú organizáciu Camp Festu ovplyvnila pandémia?

                Nebolo to jednoduché, lebo pandémia ovplyvnila životy mnohých ľudí. Minulý rok sa im podarilo zvládnuť tzv. Mesačný Camp Fest, každý deň koncert s 1000 ľuďmi. Budú dbať o to, aby tam vstupovali ľudia, ktorí sú zdraví. Na vstupe na koncert je dezinfekcia, tak ľudia by sa nemali bať koncertov. Veľa ľudí sa im pýta, čí bude tam vstup podmienený testom alebo niečím podobným. Za aktuálnych opatrení, ktoré momentálne máme by to mohlo byť bez testu. Stále čakajú na to ako sa hygiena vyjadrí a ako sa ľudia ku tomu majú postaviť. Jednoznačne odporúčajú, že kto je zdravý a nemá nejaké zdravotné komplikácie, aby sa dal zaočkovať. Mladým ľudom to dá voľnosť. Je možné, že sa pred Camp Festom budú testovať nezaočkovaní ľudia. Veria, že to bude bezpečné miesto. Minulý rok to prebehlo bez problémov, nevedia o nikom kto by mal problémy. Aj stany sú prispôsobené kvôli pandémii

Otázka č. 8- Čo sú také 3 veci čo sa vy tešíte každoročne?

                Hostka sa najviac teším na to množstvo ľudí. Je to miesto trochu mimo civilizácie. Keď si predstaví, že na takej malej lúke sa každoročne stretne 6500 ľudí, tak je to malý veľký zázrak. Je to veľmi špeciálne, že tam postretáme ľudí z celého Slovenska. Je to príležitosť stretnúť ľudí, ktorých sme dlho alebo nikdy nevideli. Je to výnimočne aj tým, že sú tam ľudia z rôznych oblastí, z rôznych cirkvi. Camp Fest bojuje za jednotu a ťahanie za jeden povraz. Mali by sme sa tešiť na tých ľudí, na to spoločenstvo. Hosť sa zase teší na dobrovoľníkov. Zároveň sa teší, že stretne všetky kapely pokope. Tam sa zrazu všetci stretnú. Na ranči môžeme stretnúť konečne veľa ľudí. Dievčatá sa môžu krajšie obliecť, lebo už tam nie sú tam nielen kone, ale aj chlapci.

Otázka č. 9- Čím sa Camp Fest líši od ostatných letných festivalov určených pre mladých?

                Jedna z najpodstatnejšich rozdielnosti je kemping, ktoré je v názve aj toho festivalu. Je to 3- dňový festival, na ktorom sa kempuje. Okrem toho sa človek tam cíti veľmi bezpečne. Vyzývajú mladých ľudí, aby tam bola zachovaná kultúra., aby napr. spali oddelene ľudia, ktorí nie sú zosobášení. Zvyknú rodičia mať taký zvyk, že deťom napíšu telefónné číslo na brucho.

Moderátor dodal, že do hlavnej výbavy človeka, ktorý ide na Camp Fest patrí repelent. Hostka dodala, že aj pršíplašť. To by nebol Camp Fest keby nebol bez ďažďa.            

Nie je to len jedna aktivita, ktorú robíte. Snažia sa byť tu pre mladých a všetkých ľudí na Slovensku. Ľudia radi chodia na ich misijné pracovisko nielen kvôli prírody, ale aj kvôli aktivitám, ktoré tam majú, napríklad učenie sa ako sa starať o mladých. Snažia sa nasmerovať ľudí, ktorí sú hladní po pánu Bohu správne. Najdôležitejšie čo robia je zjednocovanie spoločenstiev na Slovensku, pomáhajú im hľadať spoločné prieniky. Najkrajší pocit, keď vedúci iných spoločenstiev hovoria, debatujú o tom ako Cirkev sa má priblížiť ku mladým ľudom. Vďaka organizácii Mládež pre Krista máme tu projekty ako Godzone. Oni začali robiť pred 20 rokmi koncerty, keď začali chodiť do každého menšieho mesta. Mládež pre Krista sa snaží byť aj rekondičné centrum. Sme otvorení k ľudom, ktorí majú určitý problém v živote a nevedia si rady. Môžu dostať duchovné poradenstvo, psychologické poradenstvo, terapiu práce. Majú množstvo svedectiev mladých ľudí, ktorým sa zmenil život. Títo ľudia žijú úplne iný život ako žili predtým.

Otázka č. 10- Aké to bolo, keď si tam prišla prvýkrát ako dobrovoľníčka?

                Bolo to približne 6 rokov dozadu. Pred 6 rokmi to bolo niečo iné, podľa hostky každým rokom sa niečo mení v organizácii Mládež pre Krista. V tom čase tam bolo menej dobrovoľníkov a podľa hostky tam bolo viacej práce. Bola to veľmi kreatívna činnosť, mohla si vyskúšať prakticky všetko. Je to miesto, kde ľudia môžu nájsť svoj potenciál. Je to veľmi dobrá platforma, lebo tam človek môže veľmi veľa prijať aj veľmi veľa dať. Worship lídri tiež neprežívajú dosť ľahké životy, ale pán Boh ich týmito problémami, životnými skúškami  sprevádza.Tie zázraky, ktoré sa dejú na reálnej báze sú veľmi zaujímavé.

Otázka č. 11- Je lepšie zažiť Camp Fest z pohľadu dobrovoľníka.  V čom je to lepšie, v čom je to horšie a aká je vlastne hlavná úloha dobrovoľníkov?

                Keď prídu na Camp Fest ľudia ako dobrovoľníci, tak z 3 dní sa stane 10 dní. Zrazu ľudia pracujú s ľuďmi, ktorí Camp Fest pripravujú celý rok. Bez dobrovoľníkov by Camp Fest neurobili nikdy, oni stavajú stage, stany, stanové mestečko. Pre dobrovoľníkov je najlepšie to spoločenstvo, ktoré zažili. Sú to priatelia na celý život, ktorí zažili Camp Fest. Veľa mladých ľudí, keď prišli na Camp Fest prvýkrát, tak boli zničení životom, nechcelo sa im žiť a teraz slúžia spoločenstvo, slúžia stretkám. Dobrovoľníkov stále hľadajú a stále je možnosť sa prihlásiť na Camp Fest ako dobrovoľník. Hostka nevymenila dobrovoľníctvo na Camp Feste za nič na svete. Pre nich začína Camp Fest už o pár dní., čo oni príjmu na Camp Feste môžu dať aj druhým ľudom.

Otázka č. 12- Aké sú obľúbené príhody z Camp Festu?

                Camp Fest je plný príhod a zážitkov. Hosť si pamätá Camp z pohľadu účastníka a pamätá si, že Camp Fest úplne vytopilo. Pre hosťa to bolo zaujímavé tým, že všetci účastníci Camp Festu začali odstraňovať vodu po silnej búrke. Iný festival by sa zrušil v ten moment. Povedali by si, zrušíme festival, ideme domov. Pre ľudí bolo dôležité prežiť možno kritickú situáciu so spoločenstvom. Hosť je taký človek, že sa vyhýba veľa ľudom. Najväčším zážitkom z Camp Festu pre hosťa je, že keď príde dobrovoľník za ním a povie, že ja som tu možno zmeniť svoj život. Keď vidí hosť na Facebooku, že to naozaj, tak je, tak si vraví, že to wau malo zmysel. Hostka má pocit, že na Camp Feste je všetko možné. Uvedomujú si realitu, ale chcú na druhej strane hľadať riešenie. Preto sa uskutočnil minuloročný Camp Fest, ktorý trval mesiac.

Najväčší zážitok pre hostku na Camp Feste:

  Najdený telefón za pomoci človeka, ktorý má na starosti WIFI na Camp Feste

Spoznanie sa s  človekom, za ktorým ju volal pán Boh napriek tomu, že chcela ísť sa pozrieť na sprievodný program- koncert        

Otázka č. 13- Udialo sa niečo vtipné na Camp Feste?

                Veľa vtipných veci sa u nich deje práve preto, že u nich je všetko možné. Veľakrát sa im stalo, že hlavný program majú prepracovaný. Bude hymna , bude sa niečo diať. Sa im stalo, že zrazu žaluzlie začali padať a nemali padať. Vždycky sa na tom zabávajú, nikdy to nie je o tom, že má z toho niekto nervy.

Otázka č. 14- Čo by ste odkázali tým, ktorí by chceli ísť, ale ešte váhajú?

                Ak je príležitosť stretnúť sa so spoločenstvom, tak je to práve teraz. Je to veľmi veľká príležitosť vzhľadom na to , že v tomto lete sa moc toho nedeje. Dopriala by ľudom zažiť aká je atmosféra pri tvorbe toho programu. Veria, že budú tam zázraky, ktoré nenaplánovali oni, ale naplánoval ich pán Boh.

Blog č. 84- Deti a vojna

09.05.2022

Deti a vojna V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme Deti a vojna. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná 30.apríla 2022 o 21.05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej hosťom vysokoškolským [...]

Blog č. 83- Strach a podoby strachu

19.04.2022

Blog o strachu a jeho podobách V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme strachu a jeho podôb. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná 16.apríla 2022 o 21.05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej stálym hosťom vysokoškolským pedagógom a psychológom Mironom Zelinom. [...]

Blog č. 82- Spracovanie informácii mysľou

06.04.2022

Blog o duševnom spracovaní myšlienok V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme duševného spracovania myšlienok. Inšpiráciou na tému mi bolo rádio Slovensko a relácia Emotikony. Táto relácia bola odvysielaná dňa 2.apríla 2022 o 21:05 s moderátorkou Martou Jančkárovou a jej hosťom vysokoškolským pedagógom a psychológom Mironom Zelinom. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 148568x
Priemerná čítanosť článkov: 1748x

Autor blogu

Kategórie